spring

Секрети здорового харчування наших дітей

Катерина Ліцейське харчування, Новини Переглядiв 78

Харчування дітей – одна з найбільш обговорюваних і актуальних тем для батьків. Як прищепити звички правильного харчування дітей дошкільного та шкільного віку, що включити в дитяче меню? – дізнайтеся в цій статті.

Секрети здорового харчування наших дітей

Що вважається правильним харчуванням?

Головні принципи здорового і правильного харчування:

  • Це їжа, яка дає організму всі необхідні речовини і містить: білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мінеральні речовини і клітковину.
  • Збалансованість харчування, мається на увазі високий вміст вітамінів і мікроелементів, який допоможе організму рости, розвиватися і залишатися здоровим.
  • Помірність – відповідність калорійності їжі тому, скільки малюк витрачає і як активно він рухається. Дитина повинна отримувати насичення і вгамовувати почуття голоду, але не переїдати.
  • Режим харчування, якого важливо дотримуватися з ранніх літ. Перерва між прийомами їжі повинна бути близько 3 годин. Важливо їсти в один і той же час.
  • Різноманітність – за добу школяреві потрібно вживати продукти з різних харчових груп – білки, вуглеводи, молочні продукти, жири, фрукти і овочі.
  • Приклад меню школяра на день

    1. Сніданок – основний і обов’язковий прийом їжі, який повинен забезпечити молоду людину запасом енергії на кілька годин.
    У сніданок можна включити:

    каші (з маслом або молоком), макарони, картопляне пюре;
    яйця, сир;
    м’ясо або рибу;
    какао, чай, натуральний сік, компот або кава з молоком.

    2. Другий сніданок. Якщо у школі чи дитячому садку добре годують у їдальні, і ви впевнені в якості продуктів, то готувати перекус не потрібно.
    У школу в якості перекусу дитині можна дати з собою:

    фрукти (яблуко, банан, грушу або інший фрукт, який зручно з’їсти, щоб не забруднитися);
    бутерброд із сиром або відварним філе;
    печиво, запіканку або булочку, краще домашнього приготування;
    горіхи або сухофрукти;
    напій (компот, сік, питний йогурт, вода без газу, морс).

    Кисломолочні продукти, солодощі та фрукти слід їсти окремо. Обов’язково дітям потрібно пити воду.
    3. Обід – основний прийом їжі, під час якого дитині важливо отримувати перше, друге і десерт.

    Перше – гаряче рідке блюдо: невелика порція м’ясного, рибного або овочевого супу, борщу, солянки або ін.
    Друге – гарнір (каша, макарони, картопля) з додаванням відвареного або тушкованого м’яса або риби, котлети, тушкованих або свіжих овочів.
    Десерт – солодкість з помірним вмістом цукру.

    Важливо пояснити дитині, що ніякий бутерброд за корисністю не зрівняється з тарілкою гарячого супу.

    4. Полудень. Між обідом і вечерею доцільно зробити невеликий перекус, але найбільшу кількість їжі повинна з’їдатися саме у першій половині дня, під час сніданку і обіду.

    5. Вечеря – легкий, котрий включає гарячу страву. Вечеряти бажано мінімум за 2 години до сну.
    Що запропонувати дитині на вечерю:

    яєчня або омлет;
    сир;
    тушковані овочі або рибу;
    відварне м’ясо;
    овочевий салат;
    гречану, рисову або вівсяну кашу;
    ​бобові зі свіжими овочами та ін.
    Секрети здорового харчування наших дітей

    Джерело https://kidsvisitor.com/uk/


Залишити коментар

© Лисичанський багатопрофільний ліцей, 2011-2021
 by tux