snowman

Як уникнути авітамінозу взимку?

Катерина Ліцейське харчування, Новини Переглядiв 44

Особливо готувати організм не потрібно. Живучи у певному кліматичному поясі, людина до нього пристосовується від народження, захисні сили її організму готові і до різких перепадів температур, і до короткочасного низького поступлення вітамінів. Та й запастись вітамінами на весь рік неможливо – постійний обмін речовин, що відбувається у нашому організмі, змушує різні системи безперервно використовувати запаси на побудову клітин чи забезпечення різноманітних функцій. Отож, рано чи пізно цей запас все-одно виснажиться. Набагато краще постійно додавати у раціон ті продукти, що зможуть поповнювати так зване «депо організму» постійно.

Чи потрібно змінювати взимку режим харчування?

Режим взимку повинен бути таким самим, як і в інші пори року: сніданок, обід та вечеря з одним або двома перекусами. Відмінність полягає у додатковому включенні 30 г рослинного чи тваринного жиру, більшій кількості горіхів, обов’язковому додаванні до раціону квашених овочів та хоча б раз на день свіжих сезонних овочів (фруктів), що містять вітаміни А, Е, С. Детальніше про джерела вітамінів, жирів й білків читайте нижче.

На які продукти варто звернути увагу.
Білки

Основою харчування взимку повинні бути білки. Вони підвищують опірність організму інфекціям та є джерелом для побудови міцних кісток, здорового волосся та шкіри. При цьому, вони не дозволяють набрати зайві кілограми, оскільки в процесі засвоєння зазвичай використовуються для побудови м’язів, а не жиру.

Перевагу слід надавати тим, які містять менше жиру. Це – яйця, біле м’ясо (курка, індичка, кролик), червоне м’ясо (телятина), біла риба (особливо прісноводна), сир (домашній і тофу), всі морепродукти, молоко та кисломолочні вироби.
Гарним додатком до раціону взимку будуть бобові (квасоля, сочевиця, горох, боби), оскільки містять більшу кількість білку, ніж крупи, та достатньо велику кількість клітковини. Вони можуть бути основною раціону харчування для вегетаріанців. Та все ж ці продукти не повинні складати більше 30% денного раціону, оскільки є досить калорійними через свій вуглеводний компонент та можуть призвести до суттєвого зростання ваги. Варто також пам’ятати, що вони важко перетравлюються при деяких захворюваннях шлунково-кишкового тракту (гастриті, гастродуоденіті).

Вітаміни

Вітамін С легко можна знайти у фруктах: цитрусові (мандарини, апельсини, грейпфрути, лимони, екзотичні цитрусові), гранат, виноград.

Із доступних джерел вітаміну С зимою є квашена капуста. Вона практично не поступається за вмістом даного цінного елементу цитрусовим. Важливо, що вона є також так званим пребіотиком – харчуванням для бактерій кишківника, які теж забезпечують імунітет організму та його стійкість до інфекцій. Такою ж користю наділені і кисломолочні продукти (кефір, ряжанка, йогурти).

Вітамін С також зберігається у заморожених та сушених фруктах. Лідерами за його вмістом є шипшина, чорниця, вишня, смородина. З них можна варити компоти, готувати соки, котрі міститимуть не меншу кількість корисних речовин.
Курагу, родзинки, фініки та чорнослив, як додаткове джерело вітамінів, можна додавати у вигляді перекусу або на сніданок як один із додаткових компонентів до каші, сиру або кисломолочного продукту.

Не менше важливими у зимовий період є вітаміни А та Е, які формують повноцінну опірність організму та забезпечують баланс води в шкірі, що формує їй тонус та силу для протистояння агресивним вітру й морозу. Також ці вітаміни є джерелом для побудови правильної роботи таких органів шлунково-кишкового тракту, як печінка, жовчний міхур.

Вітамін А ми можемо знайти у таких продуктах, як морква, жирна риба (лосось, тріска), жовток яйця, сметана, та зелені овочі і фрукти (броколі, шпинат, пекінська капуста, зелена цибуля, зелений горошок, листя селера.

Вітамін Е у великій кількості містять горіхи (особливо мигдаль та фундук), насіння соняшника чи гарбуза, шпинат, яєчний жовток, рослинні олії (в тому числі і соняшникова), авокадо, оливки та крупи (вівсяна, кукурудзяна та гречана). Слід пам’ятати, що вітаміни А та Е – жиророзчинні, тобто не засвоюються без його додавання. Тому до них варто додавати жир. Наприклад, до морквяного соку невелику кількість оливкової олії або до готової броколі одну чайну ложку вершкового масла.

Вітамін D, що виробляється під дією прямих сонячних променів, забезпечує здоров’я практично всіх систем, зокрема, ендокринної, імунної, дихальної, серцево-судинної. Взимку організм може його отримати з печінки тріски, жирної морської риби, яєць, молочних продуктів. Проте, не завжди їх вживання забезпечує денну потребу даного вітаміну, тому часто рекомендують додаткове його вживання хоча б протягом одного зимового місяця у вигляді таблеток чи крапель. Але робити це потрібно виключно за порадою вашого лікаря!
Як уникнути авітамінозу взимку?

Джерело інформації тут


Залишити коментар

© Лисичанський багатопрофільний ліцей, 2011-2021
 by tux